עבירת שוחד היא עבירה אשר מתבססת על טובת הנאה שקיבל עובד ציבור מצד ג. בין אם מדובר בכסף ובין אם מדובר על שווה כסף וזאת בכדי לקדם אינטרסים כלכליים, משפטיים, אישיים ועוד, של מי שסיפק את טובת ההנאה או לטובתו של כל אדם אחר מטעמו. עובד ציבור אשר מקבל שוחד יכול לעשות פעולות אקטיביות או להימנע מלבצע פעולה בצורה מלאה או חלקית וזאת בכדי להוציא האינטרס הפרטי אל הפועל. על אף שעבירות השוחד תמיד באות בהקשר ציבורי, הנוכחות של העבירה המדוברת קיימת גם במגזר העסקי, מקום שבו משתמשים בשוחד בכדי לקדם אינטרסים כלכליים כאלה ואחרים ועוד.
מתן שוחד וקבלת שוחד
לכל עבירת שוחד יש שני צדדים: מתן שוחד וקבלת שוחד. שני הצדדים חייבים ביחד וגם לחוד באשמה על פי יסודות העבירה הפלילית המדוברת. לא משנה אם קבלת שוחד או מתן שוחד היו שלמים או חלקיים ולא משנה אם הם ניתנו בזמן אחד או בכמה פעמים, העבירה היא עדיין עבירה.
המחשבה הפלילית אשר מבססת את העבירה המדוברת לכדי כתב אישום נוגעת למודעות של שני הצדדים כל אחד ובנפרד, לגבי הכוח שיש לעובד ציבור במסגרת מילוי התפקיד שלו כדי להוביל אינטרס פרטי או כלכלי של הצד שמשלם לו את השוחד. לכן, יהיה צורך להוכיח זיקה בין שני המרכיבים הללו. חשוב לדעת כי ניתן להאשים בעבירת שוחד גם אם מוכיחים זיקה עקיפה ולא ישירה. גם אם יש אנשים שיודעים על העניין ועוצמים עין או שמשחקים אותה ראש קטן, לא יצאו נקיים. עבירת שוחד פוגעת בטוהר המידות, פגיעה באמון הציבור, פגיעה בכללי מנהל תקין, פגיעה בשלטון החוק, גניבה, גזל, ניצול לרעה של כוח שניתן לעובד ציבור ופגיעתו במנגנון הערכי של עבודת רשויות המדינה ועוד.
מתן שוחד וכן לקיחת שוחד יעשו בדרך כלל על ידי אדם שמצוי בעמדה של כוח וסמכות כגון: מנהל בארגון, פוליטיקאי, שר ועוד אשר משתמשים בכוחו לטובתן האידית שלא כחוק.
עבירת שוחד היא עבירה מורכבת ויש בצידה ענישה חמורה ועל כן, טיפול בעבירה מעין זאת דורשת עורכי דין מקצועיים ומנוסים בתחום אשר משיקים לדין הפלילי והצווארון הלבן כגון: דיני תאגידים, דיני מסחר ואזרחי, דיני עבודה, דיני שוק ההון, דיני משפחה ועוד.
רמת ענישה בעבירות שוחד
רמת הענישה בעבירות שוחד בהתאם לתיקון 103 לחוק העונשין כוללת עונשים חמורים מאוד וזאת כחלק מהמלחמה בהלבנת הון, הון שחור ושחיתות שלטונית. כחלק מהמלחמה המדוברת נקבעו קנסות משמעותיים מאוד בכדי לנסות למנוע הישנות של העבירות המדוברות. החמרת עונשי המאסר במקרים שונים של עבירות שוחד מבטאת את חומרת עבירות השוחד בעיני המחוקק ואת העובדה שהן מצויות במדרג הענישה החמורה ביותר. קביעת רמת ענישה חמורה מאפשרת לבית המשפט להחמיר עם העבירות המדוברת ולהטיל עונשים ראויים כאשר מדובר על שוחד בנסיבות מחמירות וכך בעצם המחוקק חוסם את המוטיבציה של הצדדים לבצע את הפשע המדובר וכן לחזק את ממד ההרתעה, תוך כדי מניעת הפסדים כלכליים בהיבט הציבורי.
עבירת שוחד ללא ספק מהווה כיום עבירה חמורה מאוד בהתאם לחוק ועל כן, אם אתם מעורבים בעבירה של קבלת שוחד, מתן שוחד או אם הייתם עדים למתן שוחד או קבלת שוחד ולא דיווחתם על כך, חשוב מאוד שתפנו לעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום אשר יסייע לכם להתמודד עם ההשלכות של המעשים שלכם בצורה הטובה ביותר.