לפני
כבוד השופטת שני כ”ץ
מבקש:
המרכז הישראלי לאפוטרופסות
על ידי ב”כ עוה”ד משה כרמל
נגד
משיבים:
1. פלונית
2. המוסד לביטוח לאומי – סניף באר שבע
3. האפוטרופוס הכללי במחוז דרום
4. היועצת המשפטית לממשלה
על ידי ב”כ ממשרד הרווחה והביטחון החברתי
5. מכון סאמיט – עמותה לשירותי טיפול, שיקום פסיכוסוציאלי ורווחה (ע”ר)
בעניין:פלוני
החלטה
על המדוכה בקשה למתן הוראות שהוגשה על ידי המבקש בקשר עם כספי גמלת הניידות של האשל”א.
האשל”א, פלוני, בן כ- 39 שנים, מאובחן עם מוגבלות שכלית התפתחותית ואוטיזם, גדל במשפחת אומנה מגיל ינקות אצל המשיבה 1, פלונית ובעלה המנוח, במסירות רבה, כפי המתואר בבקשה.
המרכז הישראלי לאפוטרופסות (להלן גם: “המבקש” או “המרכז”), משמש כאפוטרופוס לרכושו של פלוני (להלן: “האשל”א”) בהתאם לצו מינוי מיום 19.5.2005 שניתן בגדרי תיק א”פ 5140/05.
ביום 12.8.2024, עתר המבקש בבקשה למתן הוראות בגדרה מבוקש כי בית המשפט יורה למרכז הישראלי לאפוטרופסות כיצד לפעול בכספי גמלת הניידות מביטוח לאומי להם זכאי האשל”א החל מיום 28.5.2024 – “האם כספים אלו אמורים להיות מועברים למשפחת האומנה ואם כן, האם ביטוח לאומי אמור להעבירם ישירות או דרך המרכז” (ר’ סעיף 6 לבקשה). המרכז לא הביע עמדה בנדון והותיר ההכרעה לשיקול דעת בית המשפט.
כפי שפורט בבקשה, האשל”א זכאי גם לקצבאות נכות ושירותים מיוחדים לנכים מהמוסד לביטוח לאומי בסך כולל של 12,400 ₪ אשר מועברות למרכז וזה מעביר למשיבה 1 את הסכום הנדרש לצורך מימון צרכיו והוצאותיו של האשל”א והיתרה, נחסכת בחשבונו של האשל”א בניהול המרכז.
המשיבה 1 מפרטת בתגובתה כי לאשל”א קשיים בניידות והגמלה נועדה כדי לתת מענה לקשיים אלה, לרבות לצורך רכישת מעלון והתאמתו לרכב מיוחד. המשיבה 1 עותרת להעברת גמלת הניידות לידה, באופן ישיר מהמוסד לביטוח לאומי. לשיטתה, אין לראות בגמלת הניידות מעיין “תוכנית חיסכון” נוספת לשאר הקצבאות שמועברות למרכז ובניהולו, בשים לב לתמיכה והסיוע בניידות לו זקוק האשל”א.
המשיבים 2 ו-3 (המוסד לביטוח לאומי ומשרד האפוטרופוס הכללי, בהתאמה), הותירו ההכרעה לשיקול דעת בית המשפט.
המשיבה 5, עמותת מכון סאמיט, אשר פועלת לליווי ופיקוח על משפחות אומנה ובין היתר מלווה את המשיבה 1 כמשפחת האומנה של האשל”א, הביעה עמדתה כי “נכון יהיה שכספי גמלת הניידות המשולמים על ידי המוסד לביטוח לאומי, יהיו מנוהלים על ידי האפוטרופוס הכללי שאמון על האשל”א בנושאים כלכליים ורכושיים לצורך בקרה ופיקוח שגמלת הניידות תנוצל לטובת מטרתה כראוי” (סעיף 4 לתגובה מיום 29.9.2024).
ב”כ היועמ”ש במשרד הרווחה והביטחון החברתי הגיש תגובתו ביום 7.10.2024. כעולה מתגובתו, מעת מינוי המרכז כאפוטרופוס לרכוש, גמלת הניידות אמורה לעבור אליו והוא מעביר בתורו את הגמלה למשפחת האומנה. לצד זאת נטען, כי ככל שבית המשפט יסבור לחרוג מכלל זה, הוא מותיר ההכרעה לשיקול דעת בית המשפט.
לאחר שעיינתי בבקשה ובכלל עמדות הצדדים; בשים לב לכך שהאפוטרופוס על ענייניו של האשל”א מקבל לידו את יתר הקצבאות להם זכאי האשל”א ופועל להעברת הכספים הנדרשים לצרכיו ומחייתו של האשל”א לידי המשיבה 1; בשים לב למצבו הרפואי והתפקודי של האשל”א; על מנת להקל על הנטל הרובץ על כתפי המשיבה 1 בטיפול באשל”א ובדאגה לרווחתו; בשים לב לכך כי המשיבה 1 היא זו אשר דאגה למיצוי זכויותיו של האשל”א אל מול הביטוח הלאומי בקבלת גמלת הניידות; לאור גובה הגמלה המשתלמת (2,851 ₪); בראי עמדת המל”ל, האפ”כ וב”כ היועמ”ש שהותירו ההכרעה לשיקול דעת בית המשפט; לאור תיקון מס’ 4 לסעיף 46 לחוק אומנה לילדים ובמכלול נסיבות העניין שלפניי, הריני מורה כי גמלת הניידות תשולם לידי משפחת האומנה של האשל”א ישירות מהביטוח הלאומי.
בזו מסתיים בירור התובענה.
המזכירות תמציא ההחלטה לצדדים ותסגור את התיק.
ההחלטה מותרת בפרסום בהשמטת פרטים מזהים.
ניתנה היום, י”ח תשרי תשפ”ה, 20 אוקטובר 2024, בהעדר הצדדים.