בפני
כב' השופטת איריס ארבל-אסל
מבקשים
1. המרכז הישראלי לאפוטרופסות
2. האדם שמונה לו אפוטרופוס (אשל"א)
נגד
משיבים
1. משרד הרווחה והשירותים החברתיים – תל אביב
פסק דין
מר ______, לוקה בסכיזופרניה ומאושפז במחלקה סגורה בבית החולים _____ (להלן – "האשל"א").
המרכז הישראלי לאפוט' פנה אל בית המשפט לצורך קבלת הוראות, בנסיבות בהן עלה חשש לממצא ממאיר אצל האשל"א אשר מביע התנגדות להמשך בירור רפואי וטיפול.
בית המשפט מינה אפוט' לדין לצורך ייצוג טובתו של האשל"א בגדר הבקשה.
מעמדת האפוט' לדין עולה כי התנגדותו של האשל"א לקבלת טיפולים רפואיים כה חזקה, עד כדי כך שניסיון של האפוט' לדין לשוחח עם האשל"א על הנושא בצורה מותאמת על מנת לנסות להבין את שורש ההתנגדות, הגיע כמעט לכדי אירוע אלימות.
כן עולה מעמדת האפוט' לדין כי בשלב זה לא ידוע מה השלב בו מצויה המחלה ולכן לא ברור האם האשל"א יידרש להתערבות כירורגית או להקרנות וכימותרפיה, אולם בכל מקרה, כל טיפול שיידרש האשל"א לעבור ייסב לו סבל וילווה בכאבים ותופעות לוואי. מנגד, ככל שהאשל"א לא יטופל, יש חשש כי המחלה תוביל למותו.
היועמ"ש רווחה הודיע כי הוא אינו מתערב בהליכי הבקשה.
מעיון במסמכים שהוגשו עולה כי ההליכים שיידרש האשל"א לעבור לצורך טיפול במחלה הם הליכים מורכבים הדורשים שיתוף פעולה של המטופל לצורך הצלחתם – בין אם מדובר בהקפדה על התאוששות והחלמה לאחר ניתוח ובין אם מדובר בהתמודדות הנדרשת עם התופעות השונות של הקרנות וכימותרפיה והקפדה על פרוטוקול רפואי.
בנסיבות אלה, נראה כי אין אפשרות מעשית להכריח את האשל"א לעבור את הטיפולים בניגוד לרצונו, שכן היעדר שיתוף פעולה מצד האשל"א עלול להביא יותר נזק מתועלת.
בנוסף, מדובר בהליכים אשר בוודאות גבוהה מאוד ייגרמו לאשל"א לסבל ולתופעות לוואי אשר עלולות ללוות אותו לכל המשך חייו ועל האשל"א להיות מוכן להתמודד עם כך.
נוכח האמור, כל עוד האשל"א עומד בהתנגדותו לקבלת הטיפול הרפואי, אין להכריח אותו לקבלת את הטיפולים בניגוד לרצונו.
המרכז הישראלי לאפוט' יבדוק מדי פעם בפעם האם חל שינוי בעמדתו של האשל"א בעניין קבלת הטיפול על מנת שניתן יהיה להתחיל בטיפול באופן מיידי, אם וככל שהאשל"א שינה את דעתו.
המזכירות תודיע ותסגור את התיק.
ניתן היום, כ"ד כסלו תשפ"ג, 18 דצמבר 2022, בהעדר הצדדים.