ביהמ”ש לענייני משפחה בקריות, השופט ניר זיתוני: החלטה שעניינה אימוץ המלצות תסקיר בתמיכת האפו’ לדין חרף טענת האב למניעים זרים מצד העו”ס (תלה”מ 52581-04-24)

לא מצאת פסק דין שחיפשת? ניתן לעשות חיפוש מתקדם ולמצא את כל רשימת פסקי הדין!

לפני

כבוד השופט ניר זיתוני

בענין הקטינה : ילידת 2015

באמצעות האפוט’ לדין עו”ד בהאא עתאמנה אבו ריא

תובע/האב

האב

באמצעות ב”כ עו”ד סוהיל דכוור

נגד

נתבעת/האם

האם

באמצעות ב”כ עו”ד סאמר בשארה

החלטה

לפני תסקיר ראשוני מיום 9.10.24 , תגובות הצדדים לתסקיר ותגובת האפוט’ לדין לתסקיר .

התסקיר , חרף היותו ראשוני , הינו מקיף ביותר וכולל 14 מקורות איסוף מידע , לרבות פגישות וביקורי בית אצל כל הנוגעים בדבר וכן התייעצות עם עו”ס מחוזית לסדרי דין . עורכת התסקיר , עו”ס לסדרי דין ש’ , מתארת בני זוג שנישאו בשנת 2014 ונפרדו ביום 30.11.16 . מאז הפירוד השכילו ההורים לקיים זמני שהות יציבים עד שהאם החליטה להינשא לבן זוגה הנוכחי , מהלך שהוביל להפסקת הלינות של הקטינה בבית האם ולצמצום משמעותי של זמני השהות בבית האם . עורכת התסקיר מתארת כי עד החתונה הקטינה היתה בקשר טוב עם בן זוגה של האם ואף בחרה את הריהוט בחדר שהוכן לה בדירת האם . מאז החתונה הקטינה מסרבת להגיע לבית האם , מקיימת מפגשים עם האם רק בבית הורי האם ומתנה את קיום המפגשים בנוכחות מתמדת של האם לכל אורך המפגש . הקטינה מפגינה תוקפנות כלפי האם , מקליטה את האם ומעבירה ההקלטות לאב . בחודש 7.24 , לאחר ויכוח בין הקטינה לבין סבתה מצד האם , איימה הקטינה להתאבד . עו”ס לחוק נוער המליצה על טיפול פסיכולוגי לקטינה , אך האב סירב . גם המלצת מבצעת ההדרכה ההורית לצדדים , עו”ס מ’ , למתן טיפול פסיכולוגי לקטינה , לא הועילה והאב נותר בסירובו עד היום . בעקבות הסירוב תתכנס ועדת תכנון טיפול . עורכת התסקיר ביקרה בבית האב וראתה כי למרות שלקטינה חדר משלה ולמרות שאמו של האב הציעה פתרון לבעיית הפרטיות שהעלה האב , והאב קיבל את הצעת אמו , ממשיכה הקטינה לישון במיטת אביה . עוד עולה כי לקטינה חדר משלה בבית הורי האם , ובבית האם ובן זוגה . עורכת התסקיר התרשמה כי האב משתף את הקטינה בהליכים המשפטיים ואינו מכיר בצורך של הקטינה בטיפול רגשי נפשי . האם נכנעת לכל בקשות הקטינה כדי לשמור על הקשר עמה . המלצות התסקיר הינן להמשיך את הטיפול במסגרת נתיבים להורות , להורות על טיפול רגשי נפשי לקטינה באופן מיידי ולאפשר הגשת תסקיר משלים שבועיים לפני הדיון .

ביום 15.10.24 הוגשה תגובת האם המסכימה להמלצות התסקיר . נטען כי התסקיר מבטא את הסתת האב את הקטינה כנגד האם ובני משפחתה עד כדי סרבנות קשר ותוקפנות כלפי בני המשפחה אצלם גדלה . האב לא מפנים את חומרת מעשיו ואת הצורך בטיפול . האב חייב להשלים עם העובדה שהאם נישאה לאחר . מבוקש לחייב את האב לקיים את המלצות התסקיר אחרת יוטלו עליו סנקציות , בהתאם לאמור בסעיף 7 של ההחלטה מיום 13.8.24 .

ביום 26.10.24 הוגשה תגובת האפוט’ לדין לתסקיר . מכל ההוראות שניתנו בהחלטה מיום 13.8.24 , יושם רק נושא תחילת ההדרכה ההורית . בינתיים הקטינה ממשיכה להיפגע מעמדת האב לפיה האם נטשה את הקטינה . האפוט’ לדין מבקשת לאמץ המלצות התסקיר לאלתר . נמסר כי נקבעה ועדת תכנון טיפול בהולה ליום 5.11.24 . מבוקש להורות לעו”ס להגיש תסקיר משלים מיד לאחר הוועדה ולא לחכות עד סמוך למועד הדיון הקבוע לחודש 2.25 . האפוט’ לדין מתארת כיצד שיחת טלפון שלה עם הקטינה במהלך שהיית הקטינה אצל האם ביום 24.10.24 נקטעה ע”י האב , כאשר הקטינה מודיעה לאם כי לא תגיע אליה יותר . האפוט’ לדין התקשרה לאב , ביקשה לשוחח עם הקטינה ושמעה מהקטינה כי אינה מעוניינת לשוחח איתה או עם אף אחד אחר ומבקשת שכולם יעזבו אותה בשקט . מפגש האם עם הקטינה , שאמור היה להתקיים ביום 26.10.24 , לא התקיים . האפוט’ לדין חוששת מפני נזק בלתי הפיך לקטינה בדמות פגיעה בבוחן המציאות , האמון בעצמה ובאחרים וההתפתחות התקינה . מבוקש להורות לאב לדאוג לחידוש מפגשי הקטינה עם האם וכן לשיתוף פעולה של הקטינה עם האפוט’ לדין .

ביום 27.10.24 הוגשה תגובת האב . האב מצביע על אי דיוקים בתסקיר לגבי היקף זמני השהות עם האם ומועד הפירוד , שהינו 19.7.16 . נטען כי עו”ס לסדרי דין , כנראה בשל מניעים זרים , מנצלת את תפקידה כדי לאלץ את הקטינה לקיים קשר עם בן זוגה של האם , נגד רצונה , תוך איומים . התסקיר מתעלם מכך שהקטינה סובלת ממחלת לב מגיל חודשיים ועברה ניתוח לב פתוח . בשל המחלה יש להרחיק את הקטינה מכל לחץ חיצוני . מאז תחילת המלחמה שוהה הקטינה רוב הזמן בבית האב , השומר עליה מכל משמר . בבית הוריה של האם שלושה רווקים שמסתובבים בבית עם תחתוני בוקסר בלבד , ובניגוד לנטען בתסקיר , אין חדר מיוחד לקטינה . האם הכריחה את הקטינה להתלוות אליה לבחירת ריהוט לחדרה , כאשר הקטינה אמרה כי לא תיכנס לבית בו גרה האם עם בן זוגה . הקטינה הביעה סלידה מבן זוגה של האם מאז ומעולם . הרווחה התעלמה מתיעוד שנמסר לה לתמיכה בטענות האב . בית המשפט מתבקש להורות על תמלול השיחות שהקליטה הקטינה המשקפות התקפה מילולית ופיזית על הקטינה ע”י האם ומשפחתה . בשל אלימות זו הקטינה ברחה מבית הורי האם ביום 12.10.24 וביום 26.10.24 ושוטטה ברחוב עד שאביה הגיע לאסוף אותה . הצלחת הקטינה בבית הספר נזקפת לאב . האב לא רואה צורך בהמשך ההדרכה ההורית , שכן אין נתק בין הקטינה לבין האם או בין הורי הקטינה . האב תומך בסירוב הקטינה לחיות עם בן הזוג של האם , שהוא אדם זר . טיפול רגשי לקטינה מיותר לחלוטין שכן תכליתו להכריח אותה לקיים קשר עם בן הזוג של האם . האב מזהיר מפני סיכון מרבי לקטינה אם תחויב לפעול בניגוד לרצונה .

לאחר עיון בתסקיר ובתגובות החלטתי לאמץ את המלצות התסקיר מהטעמים שיפורטו להלן .

ראשית , בדרך כלל יאמץ בית המשפט את המלצות התסקיר נוכח המקצועיות והניטרליות של העו”ס . האב טוען כי המקרה דנן הוא יוצא מן הכלל ואף מייחס לעו”ס לסדרי דין מניעים זרים . לא מצאתי כל פירוט לטענות כלליות וחמורות אלה ולכן לא אוכל לקבלן . זאת ועוד , הכתובת הראשונה לטענות מסוג זה כלפי עו”ס לסדרי דין היא עו”ס מחוזית . האב , המיוצג ע”י עו”ד , לא טוען כי פנה בנושא לעו”ס מחוזית ולא מסביר מדוע לא עשה כן . אין כל בסיס בחומר המצוי לפני לקבוע כי עו”ס לסדרי דין , אשר ביצעה ביקור בית בבית הורי האם וראתה שם חדר המיועד לקטינה , כתבה לבית המשפט על חדר ייעודי שלא קיים . מדובר בתסקיר מפורט הכולל ממצאים מידיעה אישית של העו”ס שאין שום סיבה שלא לאמצם , בוודאי בשלב זה . ישנה התאמה לוגית בין הממצאים לבין המסקנות .

שנית, המלצות התסקיר נתמכות לא רק ע”י האם , אלא גם ע”י האפוט’ לדין , גורם ניטרלי נוסף הרואה לנגד עיניו רק את טובת הקטינה . האב עצמו מודה כי טובת הקטינה לקיים קשר עם שני הוריה . בסתירה החזיתית בין תגובת האפוט’ לדין המתארת היווצרות נתק בין האם ומשפחתה לבין הקטינה לבין גרסת האב , לפיה אין נתק שכזה , אני מעדיף את גרסת האפוט’ לדין .

שלישית , המלצות התסקיר שמרניות יחסית לחומרת המצב המתואר בתסקיר . לא ברורה התנגדות האב להמשך הליך ההדרכה ההורית בנתיבים להורות שהחל בהסכמתו המלאה של האב . איני מקבל את טענת האב לפיה בן זוגה של האם הוא אדם זר לקטינה . מדובר באדם שנישא לאם הקטינה לפני כמה חודשים . הסלידה הנטענת של הקטינה מבן הזוג של האם מאז ומעולם מעוררת תמיהה בהעדר תיאור של מעשים שיכולים להצדיק סלידה שכזו . בית המשפט רואה בחומרה את העובדה כי האב אינו מבין , כפי שעולה מתגובת האב לתסקיר , את חומרת המצב בו קטינה בת 9 משמשת כמרגלת אחר האם ובני משפחתה בשירות האב , מקליטה את האם ובני משפחתה ומעבירה את תוצרי ההקלטה לאב . ההמלצות לחייב את הקטינה לקבל טיפול רגשי מפסיכולוג ואת הורי הקטינה להמשיך הדרכת הורים בנתיבים להורות , הן המינימום המתבקש נוכח הנתק שמתחיל להיווצר בימים אלה ממש בין הקטינה לבין האם ומשפחתה . הסירוב של הקטינה לשוחח עם האפוט’ לדין מדאיג במיוחד . כך בפרט כאשר מותב זה התרשם בתיקים אחרים מהרגישות והמקצועיות של האפוט’ לדין בתיק זה .

רביעית , נוכח סמיכות הזמנים למועד כינוס ועדת תכנון טיפול , מצאתי לנכון להימנע מהטלת סנקציות על האב טרם קבלת פרוטוקול הוועדה , למרות שההחלטה מיום 13.8.24 יחד עם האמור בתסקיר ובתגובת האפוט’ לדין , מאפשרים הטלת סנקציות כבר בשלב זה . בית המשפט מצפה מהאב להתעשת ולשתף פעולה באופן מלא עם גורמי הרווחה והאפוט’ לדין . כל סנקציה שיטיל בית המשפט בשלב זה מתגמדת לעומת האפשרות לפיה יפתח תיק נזקקות ככל שיתברר כי האב לא מקיים המלצות ועדת תכנון טיפול . אבהיר כי במסגרת תיק נזקקות בית המשפט מוסמך להורות על הוצאת הקטינה מחזקת האב והעברת לחזקת האם או למסגרת חוץ ביתית . הדברים נאמרים לא כדי להטיל אימה על האב או על הקטינה , אלא כדי לשקף את חומרת המצב אליו הגיע התיק ואת החשיבות לשינוי גישה מטעם האב לאלתר .

חמישית , בית המשפט אינו מתעלם מטענות האב בנוגע למצבה הבריאותי של הקטינה והסכנה כי הקטינה תיפגע אם יאלצו אותה לעשות דבר מה שהיא אינה מעוניינת בו . כל טענות האב יבחנו בכובד ראש לאחר שהאב יציג ראיות לתמיכה באותן טענות . חשוב להדגיש כי המלצות התסקיר אינן מכוונות לקטינה אלא לאב . האב , כהורה שביתו הוא הבית העיקרי של הקטינה , אחראי להפעיל סמכות הורית על הקטינה כדי להסביר לה שיש לקיים החלטות בית המשפט , גם אם לא מסכימים להן , כאשר כל מטרת ההחלטות היא לקדם את טובתה של הקטינה . כמו שהקטינה חייבת ללכת לבית ספר , גם אם אינה מעוניינת בכך , כך על הקטינה לקבל טיפול רגשי ולקיים קשר רציף עם האם , גם אם אינה מעוניינת בכך .

על כן , ניתן תוקף של החלטה להמלצות התסקיר מיום 9.10.24 . בנוסף האב נדרש להורות לקטינה לקיים קשר עם האפוט’ לדין . העו”ס מתבקשת להגיש עדכון סמוך לאחר כינוס ועדת תכנון טיפול , בנוסף לעדכון שיוגש לקראת הדיון הבא .

החלטה זו מותרת לפרסום לאחר השמטת כל פרט מזהה .

נוסח מותר לפרסום של ההחלטה יוכן ביום 4.11.24 או בסמוך לאחר מכן ויעמוד לעיון הצדדים בתיק .

החלטה זו תשלח לצדדים ולעו”ס .

ההחלטה המקורית ניתנה ביום 28.10.24 .

ניתנה היום, ג’ חשוון תשפ”ה, 04 נובמבר 2024, בהעדר הצדדים.

חתימה

לחזור למשהו ספיציפי?

תמונה של פורטל פסקי הדין בישראל

פורטל פסקי הדין בישראל

פורטל פסקי הדין של ישראל - מקום אחד לכל פס"ד של בתי המשפט הישראלי והמחוזות השונים

השאר תגובה

פורטל פסקי הדין של ישראל

פס"ד חדשים באתר

רוצים לקבל עדכון לגבי פסקי דין חדשים שעולים לאתר?

בשליחה הינך מאשר שאנו יכולים לשלוח לך מידע שיווקי / פרסומי

error: תוכן זה מוגן !!