לפני יו”ר ועדה, כבוד השופטת בדימוס אורית אפעל-גבאי
חברת ועדה – גב’ חביבה רוטשילד, חינוך
חבר ועדה – מר אברהם יערי, קרימינולוג
נציגת שב”ס – רס”ר אלינה דנילין
מזכיר הוועדה- מר חנן אבקסיס
מבקש
פאדי נתשה (אסיר)
נגד
משיבה
מדינת ישראל
החלטה – נוסח לפרסום
ועדה זו החלה לטפל בתיק לפני כשנה, כאשר ההחלטה האחרונה לגופו של עניין ניתנה על ידי ועדת השחרורים בראשות השופטת שיצר ביום 19.12.23. על פי האמור שם, מדובר באסיר יליד 1981, אשר מרצה מאסר עולם שנקצב ל- 32 שנות מאסר מהחל מיום 18.9.02. תום מאסרו המלא ביום 17.9.34.
הוועדה הצביעה על כך שמדובר ברצח על רקע סכסוך כספי בין האסיר לבין הקורבן שבביתו עבד יחד עם שותפו. לקורבן היו דרישות כספיות מהאסיר ואילו האסיר ושותפו טענו שהמנוח חייב להם 30,000 ₪. האסיר ושותפו תכננו את הרצח, הצטיידו בטוריה, הסיעו את המנוח למקום מרוחק בתירוץ כלשהו
ולאחר מכן השותף נתן למנוח מכה בראש עם הטוריה כאשר האסיר אוחז בו. הם שמו את המנוח ליד בור שהכינו, זרקו את הטוריה לפח, הלכו לאכול, קנו פח טינר, חזרו והציתו את הגופה.
מדובר במי שמגיל … היה מכור לסמים וניהל עסקאות סמים ובחוו”ד פסיכו-דיאגנוסטית מחודש אוגוסט 2023 שנעשתה על יסוד בדיקה קלינית בלבד בשל ליקוי הראיה ממנו סובל האסיר והעדר יכולת לערוך מבדקים דיאגנוסטיים מובנים, נמצאה מסוכנות ברף הבינוני. באותו שלב שב”ס טען כי לא ניתן לשלב את האסיר באגף השיקום הקבוצתי ורש”א ערכו תוכנית שחרור לקהילה, בפיקוח אלקטרוני, בהעדר אפשרות לשלב את האסיר בהוסטל של רש”א. עוד יצויין, והוועדה אף התייחסה לכך, כי האסיר יוצא לחופשות בתנאי מעצר בית מ-14.00 עד 06.00, ערב צמוד והתייצבות במשטרה פעמיים ביום.
הוועדה סברה כי מדובר במי שעשה דרך ארוכה וחיובית לקראת יציאה מהעולם העברייני. הוא נגמל בכלא. התגייס ללימודים מסודרים, הצליח לסיים 12 שנות לימוד, עבר קבוצות טיפוליות וחינוכיות, שולב בהצלחה במחלקות ייעודיות – הבשורה לטיפול בהתמכרות ואבני דרך לטיפול באלימות, שולב ברדיו פוקוס, ועוד. ואולם האסיר לא עבר שום מסגרת שאפשרה לו אינטראקציה משמעותית עם העולם החיצוני כגון מסגרת עבודה מחוץ לכתלי הכלא או בין כתלי הכלא, “ושלב כזה נראה לנו חיוני לפני שחרור לקהילה אשר מצריך התמודדות עצמאית ושונה לחלוטין מאשר ההתמודדות המבוקרת בכלא, שהוא מהווה מסגרת סגורה ומוגנת. לדעת הוועדה, שלב מעבר הדרגתי ומפוקח חיוני לפני שחרור מלא לקהילה”. הוועדה הורתה לגורמי שב”ס לבדוק את האפשרות לשלב את האסיר בשיקום הקבוצתי על אף מגבלותיו.
המשך הדיון התקיים בפנינו ביום 10.12.24. בתום הדיון ניתנה החלטתנו לפיה התבקשו שלטונות שב”ס למצות באורח יסודי את שילובו של האסיר במסגרת שיקומית מותאמת בין כתלי בית הסוהר, כפי שהורתה הוועדה ביום 19.12.23. הורינו לשם כך על התייצבות רמ”ח חטו”ש ונציג קרפ”ר לדיון היום.
בהמשך להחלטתנו קיבלנו שני מסמכים של ד”ר רמי פרנקל, רופא ממ”ז מרכז, לפיהם האסיר הוא עיוור.
ביום 15.1.25 קיבלנו מסמך מפורט שנערך על ידי רמ”ח חטו”ש, בעקבותיו פטרנו אותו מהתייצבות בפנינו, לפיו נעשתה בדיקה מעמיקה לגבי אפשרויות העסקתו של האסיר מחוץ לכלא אשר העלתה כי לא נמצא פתרון תעסוקתי כאמור. עם זאת, ההתרשמות המקצועית היתה שמוקד ההתערבות איננו דווקא בציר התעסוקתי, אלא להערכת כל הגורמים המטפלים התהליך הנכון הוא סיוע בהסתגלות לסטטוס החדש של האסיר כעיוור ורכישת כלים ומיומנויות שיסייעו לו להתנהל באופן עצמאי בכלא, ובהמשך בקהילה. נוצר קשר עם עמותת “יעדים לצפון – מגדל אור” וביחד עם העמותה נבנתה תוכנית סיוע מותאמת ייחודית באמצעות ליווי של מורה שיקומי, שלפיה הליווי יתקיים במהלך חופשותיו של האסיר מהכלא, במקום המיועד לכך במזרח ירושלים. במסגרת הליווי יעשה איתור צרכים על ידי העו”ס המטפלת בתיווכה מול העמותה בבניית מענים טיפוליים ויצירת סדר עדיפויות של התחומים בהם נדרש להתקדם. מידי חודש יתבצע סטטוס של ההליך על ידי העמותה ויקבעו מטרות נדרשות בכל עת. מדובר בתוכנית מדורגת שתאפשר רכישת כלים ומיומנויות לצד מענה ומעבר הדרגתי להתנהלות עצמאית בחיי היום יום בכלא ובהמשך לקראת שחרור לקהילה. בשלב מאוחר יותר ניתן יהיה לבחון ליווי וסיוע של העמותה בהתאמת מקום תעסוקה לאסיר בהתייחס למגבלותיו, להתקדמותו בתהליך הלמידה ולמידת המוטיבציה שלו. לאסיר הוצגה התוכנית והוא הביע נכונות לקחת בה חלק.
היום שמענו מפי האסיר ומפי באת כוחו כי האסיר איננו מעוניין לקחת חלק בתוכנית המוצעת ולמעשה הוא מבקש מהוועדה שתתווה לוחות זמנים לקראת שחרורו תוך ניהול “משא ומתן” בדבר התוכן שיינתן לתקופת הביניים עד שחרורו. באת כוחו טענה כי אין בתוכנית המוצעת יתרון על פני תוכנית רש”א וכי אין מדובר בתוכנית שיקום בתוך הכלא כי אם מחוץ לכלא וניתן לקיים אותה תוכנית כאשר האסיר ישוחרר על תנאי.
איננו רואים את הדברים עין בעין עם האסיר ובאת כוחו.
נקודת המוצא שלנו היא החלטתה הנ”ל של הוועדה מיום 19.12.23 אשר קבעה באופן חד משמעי כי נדרשת מסגרת מעבר הדרגתית ומפוקחת לפני שחרור מלא לקהילה. נזכיר, כי מדובר במי שנקבעה לו מסוכנות בינונית בחוו”ד פסיכו-דיאגנוסטית שנערכה כאמור על יסוד ראיון קליני בלבד ובהעדר מבחנים דיאגנוסטיים. אכן, רוב הניקוד ניתן בגין גורמים היסטוריים, ואולם גורמים היסטוריים אלה הם משמעותיים ביותר ובהם התנהגות ……. אכן, האסיר הצליח להפיק תועלת רבה מהטיפול שעבר במאסר, אבל מדובר בבדיקת האפשרות לשחרור על תנאי שמשמעותו הצורך להסתגל ולהתמודד עם מצבי לחץ ודחק מחוץ לכלא. אמנם האסיר יוצא לחופשות באופן סדיר ואולם מדובר בחופשות בתנאים מגבילים ביותר, שאינם מדמים ולו במעט תנאים של אסיר משוחרר על תנאי. האסיר מוגבל רוב שעות היום, צמוד לערב וחותם במשטרה פעמיים ביום. זאת ועוד, וזה העיקר, האסיר לא התנסה מעולם במסגרת שב”ס בעלת פיקוח קל יותר דוגמת השיקום הקבוצתי או הפרטני, ואין יכולת לנבא כיצד היה מתמודד עם תנאי מאסר כאלה. גם התוכנית המוצעת על ידי רש”א אינה כוללת שלב מעבר דוגמת הוסטל, שגם בו ניתן לבחון הסתגלות הדרגתית לחיי חופש.
הפועל היוצא הוא שמדובר באסיר שאינו עומד בקריטריונים הנדרשים לשחרור על תנאי, לא במובן המסוכנות ולא במובן סעיף 10(ב) בדבר שינוי בולט וממשי. זאת אל מול נסיבות רצח יוצאות דופן בחומרתן אשר הביאו אף לקציבה ארוכה מהמקובל.
אנו משבחים את שלטונות שב”ס אשר ברוח בר”ם 7095/23 פלוני נ’ מדינת ישראל התגייסו באופן מערכתי להכין תוכנית ייחודית אישית עבור האסיר במצבו, תוכנית אשר כוונתה הנחלת כישורי חיים והרגלי עצמאות לאסיר בעוורונו, ובהמשך בחינת האפשרות לשלבו בתעסוקה ובשיקום בין כתלי בית הכלא ומחוצה לו. לצערנו, האסיר אינו אוחז בשתי ידיו את התוכנית המוצעת וחרף העובדה שהביע נכונות כלפי גורמי הטיפול לקחת בה חלק, בפנינו חזר בו מהסכמתו.
על יסוד כל האמור לעיל אנו דוחים את הבקשה לשחרור על תנאי.
לא למותר לציין את התנגדותם הנחרצת של נפגעי העבירה אשר הגישו עמדה מפורטת ביום 27.8.23 וחזרו עליה בפנינו. מדובר במכתבו של אבי בוחבוט, בנו של המנוח דוד בוחבוט ז”ל, אשר מתאר במכתבו כיצד מעשה הרצח הביא להריסת המשפחה כולה – האם והאחים אשר כולם סובלים מבחינה נפשית ובריאותית מתוצאות המעשה עד היום.
ניתנה היום, ב’ אדר תשפ”ה, 02 מרץ 2025, בהעדר הצדדים.
17266828323500
אורית אפעל גבאי,
שופטת (בדימוס)
גב’ חביבה רוטשילד,
חברת ועדה
מר אברהם יערי,
חבר ועדה
נציגת שב”ס,
רס”ר אלינה דנילין